CDMA versus NMT - digitálně analogová symbióza

29.12.2004     Broňajzzz + maop

Situace v pásmu bývalého 450 MHz které je dnes přiděleno Eurotelu se zdá být v současnou dobu stabilizovaná. Z celkem 4.42 MHz duplexního úseku (451.310 - 455.730 MHz / 461.310 - 465.730 MHz) se dnes používá 2,5 MHz pro CDMA a zbytek (1,92 MHz) pro NMT které používá kanály jak na začátku tak zejména na konci pásma.

Co se bude dít s NMT sítí do budoucna? Vzhledem k přírůstku počtu uživatelů CDMA sítě se určitě uvažuje o rozšíření o třetí nosnou. Pak by ale pro NMT síť zbylo pouhých 670 kHz pásma a s ochranným úsekem by to bylo ještě méně.

Nicméně problém není ten, že by nebylo NMT životaschopné, nebo že by se nevešlo technicky do tohoto úseku, ale spíš ve dvou věcech:

1. Telefony jsou natvrdo naprogramovány tak, že hledají signalizační kanály v tom původním, velkém úseku. Neví, že mají některé úseky vynechat. Jde krásně sledovat, jak se původní režim telefonování mění. Za plného NMT useku nebyl problém zapnout telefon a ve vteřině volat. Po uvolněni 1x CDMA už to pár vteřin trvalo. Za dnešního stavu 2x CDMA kanál už to trvá i čtvrt minuty nebo i déle. Proto jsou stále v provozu izolované kanály č. 1 - 4, aby se smyčka skenování ve 222 kanálech nezbláznila. Navíc telefon si sám určuje provozní kanál při odchozím hovoru (při příchozím hovoru je tomu naštěstí naopak), kdy opět dochází k prohlížení celého pásma a hledání indikovaného volného traffic channelu. Takže nastávají problémy s odchozími hovory, u kterých trvá velmi dlouho zavěšení na buňku a sestavení hovoru, případně se hovor vůbec neuskuteční. Jako u GSM v letech 1996-1998. Co by způsobilo totální ořezání pásma pro NMT, možno domyslet.

2. Kolem 30 provozních kanálů využitelných pro NMT by nutně muselo znamenat dost tvrdou rekonfiguraci sítě v tom, že by se redukoval počet BTS ve velkých městech, kde by byly interference a na venkově nasazení pokryti pouze z 1 BTS na okres se 3 - 4 provozními kanály.

Oboje dohromady by ale znamenalo dost velkou změnu pro komfort telefonování, která by se snížila tak, ze by sami zákaznici začali odcházet a síť by zašla na úbytě již naprostým nepoužíváním, tak jako třeba na Slovensku. Možná ale právě k tomu Eurotel směřuje, aby mu zbytek zákazníků NMT přešel sám od sebe do GSM, tedy tam kde je potřebuje a nemusel vymýšlet nějaké zákaznicke revitalizační programy pro tuto skupinu.

V tuto chvíli Eurotel nic nenutí síť NMT zrušit. Situace s CDMA je celkem stabilizovaná a pár tisíc uživatelů ještě bez problémů zvládne, navíc je NMT další sítí která může, byť opticky, zvyšovat cenu operátora pro blížící se prodej. Nicméně během roku 2005 se dá předpokládat prodej Eurotelu a s novým vlastníkem i zrušení NMT sítě která pro něj nebude mít žádny smysl a uvolněné pásmo raději použije pro rozšíření CDMA sítě.

Je dosti pravděpodobné že vstupujeme do posledního roku kdy nám severská analogová legenda NMT ještě poběží.



© 1997 - 2024 GSMweb.cz